Tuesday, 1 October 2013

Lirik Lagu Ketulusan Cinta oleh Asmirandah


Kuberikan cinta dan hatiku
Kuberikan seluruh jiwaku
Kuberjanji seumur hidupku
Hanya kuberikan untukmu

Kini ku buka mata hatiku
Melihat terangnya cahayamu
Meniti berjalan ke jalanmu
Hanya tuk selalu di dekatmu

Inilah ungkapan hatiku Kepadamu
Tanda ketulusan cinta
Tak ada yang sempurna
Yang melebihimu di dunia
Oh Tuhanku

Friday, 7 June 2013

O.M.E - Acronym

hai hai assalamualaikum...
sekarang sy nak bercerita yang tadi sy baru je lepas tengok OME season 2 episod 1.
woahaa.! do u know what OME is stand for..???
tadaaaaa.......
picture from google
haha..duk melangut je ari ni..punyer la banyak keje nak buat kan.. boleh plak pegi download Oh My English ni. tapi tak rugi pon tengok OME ni. sbb ape, sbb banyak lesson yang kita boleh ambil terutamanya dari segi grammar. episod 1 die cerita ialah salah satu pasal acronym. korang tau ape maksud acronym ni??

ok..contoh acronym ialah :

  1. OMG - oh my godness.
  2. GTG - got to go.
  3. SYS - see you soon.
  4. USA - united state of america.
  5. ASAP - as soon as possible.
  6. OTT - over the top. 
  7. BTW - by the way.
jadi maksud die, kira acronym ni singkatan nama yang digunakan dalam english la.. ade acronym yang boleh guna dalam essay, dan ade juga acronym yang hanya boleh guna untuk chatting dan text messaging sahaja.. just find out by yourself k ape yang boleh and ape yang tak boleh..

btw.. oh my english sangat kelakar ok, tengok 1st episod pon dah gelak sakan dah rasyiqah.. korang ape lagi, nanti free2 tu boleh la download and tengok OME ni yep.. ok daaaa...

Tuesday, 4 June 2013

kambekkkk....la sangatttt...

assalamualaikum wbt...
hehe... yeahh.. hampir 6 bln uolsss i x update blog ni.. mmg xdek ciri-ciri blogger berwibawa langsung Rasyiqah ni.. ok sekarang ni iolsss tgh stadi week yg xbrape nk stadi jugak la sebab kene siapkan group assignment dengan nak baca buku tebal 2 inci semata nak buat proposal thesis yang mahu di submit soon.. tak campur dengan nak google-google lagi.. mohon doa kalian untuk Rasyiqah terus rajin + tabah + bersemangat untuk meneruskan pengajian ini... amin..
ok daa.... wslm..

Friday, 14 December 2012

classmate ku - pergi xkembali

Assalamualaikum....Salam Jumaat..penghulu segala hari.. cantik tarikh hari ni.. 1 Safar 1434H sama jgk dgn 1/2/34 .. tp ramai yg xtau tarikh dlm bulan Islam ni.. mereka lebih tahu yg 12/12/12 yg 2 hari lps ari tu.. hehe..never mind, bkn bnde ni pon yg nk diceritakn dlm entri kali ni..
hari ni saya nk cerita mengenai seorang kwn seklas masa saya degree ari tu... ari ni genap seminggu 2 hari arwah tinggalkan kami semua..sampai ke hari ni saya still susah nk percaya yg arwah dah tiada..even saya ni bukanlah bestfren die.. tp 3tahun sekelas dgn die cukup utk buat sy terasa kehilangan die..
arwah yg sentiasa ceria dan manis dgn senyuman serta ramah masih lg bermain2 dlm fikiran saya..die xtunjuk pon yg die sakit, semua tu die sorok takot kami semua bimbang..and kami semua tahu bila die dah sgt tenat, terkedu seketika bilamana tahu berita dr kwn2 dan adik arwah.. rase mcm ari tu terus nk balik pegi ziarah..
tapi apakan daya komitmen lain buat kami xdpt nk berjumpa buat kali terakhir.. huhu..
hari isnin saya dpt berita yang arwah tenat dan hari khamis arwah kembali ke pangkuan Ilahi..semoga arwah ditempatkan dikalangan orang beriman dan beramal soleh.. amin.. Al-Fatihah..

~ mati itu tak mengenal kita ni muda ke tua, sakit ke sihat, jahat ke baik, laki ke perempuan, semua yang hidup pasti akan merasai mati, cepat atau lambat... sama2 la kita bermuhasabah diri dan tingkatkan amal  ibadah kita kpd Allah SWT ~

~ peringatan untuk diri-sendiri yang selalu lalai ~

Sunday, 25 November 2012

comeback

haha.. tadaaa.., tetibo jah buat comeback balik.. so, syiqah in da house..!!
lame jugak hampir 5 bln x menjenguk masuk ke alam blog ni.. biasa la, facebook ade, twitter ade, jd blog ni di anaktirikan..tp sebenarnya, theme utk blog syiqah ni xtau nk buat theme ape sebenarnya.. so kte campur aduk je la ek..kita gaul semua biar sebati.. ahha!!

ok, sekarang dunia gegar dgn isu GAZA, PALESTIN di mana ISRAEL LAKNATULLAH tu menyerang bertubi-tubi ke arah GAZA tanpa belas kasihan.. kanak-kanak, wanita, orang tua, bangunan serta umat ISLAM seluruhnya di PALESTIN ramai yang terkorban shahid..huhu..
kita di mana ketika mereka dalam keadaan yg sukar begini? sebak rse hati bila tgk gambar2 di facebook..hanya doa ku titipkan buat umat ISLAM di sana, moga kemenangan berpihak kpd ISLAM dan hancurkan YAHUDI LAKNATULLAH.! Amin Ya Allah..!

~ Please Pray For Gaza ~

Monday, 18 June 2012

Jalan Bahagia

Jalan Bahagia from Hijjaz..
dah lame xdgr nasyid yang berterusan mcm kt asrama Maahad dulu.. kalau dulu, lepas asar je akan ade yg pasang lagu nasyid sampai lewat petang dan disusuli dgn ayat-ayat al-Quran menandakan kne kosongkan blok pegi ke Masjid utk menunaikan solat fardhu maghrib dan isya' secara berjemaah kemudian pegi klas prep..
oh sungguh rindu utk kembali ke zaman itu... sungguh diri ini masih lagi memerlukan semua itu.. huhuhu....
lets a word says everything..

Bukan Intan Permata
Bukan Paras Rupa
Pandangan Tuhan Pada Manusia
Beriman dan Bertaqwa Berakhlak Mulia
Disisi Tuhan itu yang Utama
Siapa yang Berbakti dengan Ketabahan
Sabar Menempuh Ketentuan Tuhan
Baginya Syafaat Dunia Akhirat
Kurnia Tuhan Tidak Terkira

Di dalam Menjalani Hidup Di Dunia
Tiada Lepas dari Pancaroba
Kita yang Diciptakan dengan Kelemahan
Perlukan Petunjuk Panduan Tuhan
Tiada yang Kuasa melainkan Dia
Mentakdir menentukan Segalanya
Supaya Selamat Dunia Akhirat
Tekun Pada Amal Ibadah

Oh.. Tuhan yang Esa
Pada-Mu Kami Panjatkan Doa
Moga Dipeliharakan Ditetapkan Iman
Dunia Ini Penuh Cabaran
Oh Tuhan yang Esa
Untuk-Mu Kami Tempuh Segala
Pandanglah dengan Rahmat-Mu
Pandangan Kasih-Mu
Pimpinlah Kami Jalan Bahagia
Selamanya


Monday, 11 June 2012

~ makan-makan B.23 ~

Assalamualaikum., ari sabtu lps B.23 buat makan-makan .. apakah B.23 tu ?? hehe , secret .. kui3.. lain masa kite cter ek .. ktorg memang sinonim dgn makanan.. hehe., tp syiqah tolong tgk je la kn seperti biasa...haha. masak ape sebenarnye.., masak ala2 kenduri tu.. padahal nk mkn nye 6 org je..

ayam n ikan wajib ade ok.. peminat tegar wujud dlm B.23 ..

motip buat makan2 ?? sbb ktorg da 3rd year.. ade yg final year dah., ade gak yg akan pegi kampus lain sesi dpn., ade yg stay lg.., so xtau la ble lg boleh masak2 mcm ni.. huhu.., sedih plak.. ok2.. nexxxxttt..

ni masak kari resepi kedah, xde santan ye., ikan masuk duk berenang dlm tu.

ni plak masak cili api, ayam masuk dlm ni..

nampak havoc x ?? huhu.., bdk2 ni mmg pandai msk.., bertungkus-lumus dr pagi smpai tghhari .. last, result die.

hasil air tgn kawan2 .. mcm2 ade .. cukup dr lunch sampai dinner ni.. 

org2 yg telah bertungkus-lumus memasak kecuali yg pegang periuk nasi tu..

ukhuwwah itu sangat indah.., ia wujud di mana-mana sahaja .. hati kita yang tentukan segalanya.. kalau baik, baiklah ia, kalau jahat, jahatlah ia.. cari manisnya sebuah ikatan persahabatan tu..

Circle Means Forever,
No Beginning And No End,
Let Our Good Friendship Be,
Not Just An Endless Line But
A Circle That Goes On And On For
WONDERFUL LIFETIME.