Friday, 14 December 2012

classmate ku - pergi xkembali

Assalamualaikum....Salam Jumaat..penghulu segala hari.. cantik tarikh hari ni.. 1 Safar 1434H sama jgk dgn 1/2/34 .. tp ramai yg xtau tarikh dlm bulan Islam ni.. mereka lebih tahu yg 12/12/12 yg 2 hari lps ari tu.. hehe..never mind, bkn bnde ni pon yg nk diceritakn dlm entri kali ni..
hari ni saya nk cerita mengenai seorang kwn seklas masa saya degree ari tu... ari ni genap seminggu 2 hari arwah tinggalkan kami semua..sampai ke hari ni saya still susah nk percaya yg arwah dah tiada..even saya ni bukanlah bestfren die.. tp 3tahun sekelas dgn die cukup utk buat sy terasa kehilangan die..
arwah yg sentiasa ceria dan manis dgn senyuman serta ramah masih lg bermain2 dlm fikiran saya..die xtunjuk pon yg die sakit, semua tu die sorok takot kami semua bimbang..and kami semua tahu bila die dah sgt tenat, terkedu seketika bilamana tahu berita dr kwn2 dan adik arwah.. rase mcm ari tu terus nk balik pegi ziarah..
tapi apakan daya komitmen lain buat kami xdpt nk berjumpa buat kali terakhir.. huhu..
hari isnin saya dpt berita yang arwah tenat dan hari khamis arwah kembali ke pangkuan Ilahi..semoga arwah ditempatkan dikalangan orang beriman dan beramal soleh.. amin.. Al-Fatihah..

~ mati itu tak mengenal kita ni muda ke tua, sakit ke sihat, jahat ke baik, laki ke perempuan, semua yang hidup pasti akan merasai mati, cepat atau lambat... sama2 la kita bermuhasabah diri dan tingkatkan amal  ibadah kita kpd Allah SWT ~

~ peringatan untuk diri-sendiri yang selalu lalai ~

Sunday, 25 November 2012

comeback

haha.. tadaaa.., tetibo jah buat comeback balik.. so, syiqah in da house..!!
lame jugak hampir 5 bln x menjenguk masuk ke alam blog ni.. biasa la, facebook ade, twitter ade, jd blog ni di anaktirikan..tp sebenarnya, theme utk blog syiqah ni xtau nk buat theme ape sebenarnya.. so kte campur aduk je la ek..kita gaul semua biar sebati.. ahha!!

ok, sekarang dunia gegar dgn isu GAZA, PALESTIN di mana ISRAEL LAKNATULLAH tu menyerang bertubi-tubi ke arah GAZA tanpa belas kasihan.. kanak-kanak, wanita, orang tua, bangunan serta umat ISLAM seluruhnya di PALESTIN ramai yang terkorban shahid..huhu..
kita di mana ketika mereka dalam keadaan yg sukar begini? sebak rse hati bila tgk gambar2 di facebook..hanya doa ku titipkan buat umat ISLAM di sana, moga kemenangan berpihak kpd ISLAM dan hancurkan YAHUDI LAKNATULLAH.! Amin Ya Allah..!

~ Please Pray For Gaza ~

Monday, 18 June 2012

Jalan Bahagia

Jalan Bahagia from Hijjaz..
dah lame xdgr nasyid yang berterusan mcm kt asrama Maahad dulu.. kalau dulu, lepas asar je akan ade yg pasang lagu nasyid sampai lewat petang dan disusuli dgn ayat-ayat al-Quran menandakan kne kosongkan blok pegi ke Masjid utk menunaikan solat fardhu maghrib dan isya' secara berjemaah kemudian pegi klas prep..
oh sungguh rindu utk kembali ke zaman itu... sungguh diri ini masih lagi memerlukan semua itu.. huhuhu....
lets a word says everything..

Bukan Intan Permata
Bukan Paras Rupa
Pandangan Tuhan Pada Manusia
Beriman dan Bertaqwa Berakhlak Mulia
Disisi Tuhan itu yang Utama
Siapa yang Berbakti dengan Ketabahan
Sabar Menempuh Ketentuan Tuhan
Baginya Syafaat Dunia Akhirat
Kurnia Tuhan Tidak Terkira

Di dalam Menjalani Hidup Di Dunia
Tiada Lepas dari Pancaroba
Kita yang Diciptakan dengan Kelemahan
Perlukan Petunjuk Panduan Tuhan
Tiada yang Kuasa melainkan Dia
Mentakdir menentukan Segalanya
Supaya Selamat Dunia Akhirat
Tekun Pada Amal Ibadah

Oh.. Tuhan yang Esa
Pada-Mu Kami Panjatkan Doa
Moga Dipeliharakan Ditetapkan Iman
Dunia Ini Penuh Cabaran
Oh Tuhan yang Esa
Untuk-Mu Kami Tempuh Segala
Pandanglah dengan Rahmat-Mu
Pandangan Kasih-Mu
Pimpinlah Kami Jalan Bahagia
Selamanya


Monday, 11 June 2012

~ makan-makan B.23 ~

Assalamualaikum., ari sabtu lps B.23 buat makan-makan .. apakah B.23 tu ?? hehe , secret .. kui3.. lain masa kite cter ek .. ktorg memang sinonim dgn makanan.. hehe., tp syiqah tolong tgk je la kn seperti biasa...haha. masak ape sebenarnye.., masak ala2 kenduri tu.. padahal nk mkn nye 6 org je..

ayam n ikan wajib ade ok.. peminat tegar wujud dlm B.23 ..

motip buat makan2 ?? sbb ktorg da 3rd year.. ade yg final year dah., ade gak yg akan pegi kampus lain sesi dpn., ade yg stay lg.., so xtau la ble lg boleh masak2 mcm ni.. huhu.., sedih plak.. ok2.. nexxxxttt..

ni masak kari resepi kedah, xde santan ye., ikan masuk duk berenang dlm tu.

ni plak masak cili api, ayam masuk dlm ni..

nampak havoc x ?? huhu.., bdk2 ni mmg pandai msk.., bertungkus-lumus dr pagi smpai tghhari .. last, result die.

hasil air tgn kawan2 .. mcm2 ade .. cukup dr lunch sampai dinner ni.. 

org2 yg telah bertungkus-lumus memasak kecuali yg pegang periuk nasi tu..

ukhuwwah itu sangat indah.., ia wujud di mana-mana sahaja .. hati kita yang tentukan segalanya.. kalau baik, baiklah ia, kalau jahat, jahatlah ia.. cari manisnya sebuah ikatan persahabatan tu..

Circle Means Forever,
No Beginning And No End,
Let Our Good Friendship Be,
Not Just An Endless Line But
A Circle That Goes On And On For
WONDERFUL LIFETIME.










Tuesday, 29 May 2012

PayPhone

I'm at a payphone trying to call home
All of my change i've spent on you
Where are the times gone baby
It's all wrong, we're at the place we made for two

Yeah, I, I know it's hard to remember
The people we used to be
It's even harder to picture
That you're not here next to me
You said it's too late to make it
But is it too late to try?
And then that time that you wasted
All of our bridges burnt down

I've wasted my nights
You turned out the lights
Now i'm paralyzed
Still stucked in that time when we called it love
But even the sun sets in paradise

I'm at a payphone trying to call home
All of my change i've spent on you
Where are the times gone baby
It's all wrong, we're at the place we made for two

If happy ever after did exist
I would still be holding you like this
And all those fairytales are full of it
One more stupid love song i'll be safe

You turned your back on tomorrow
Cause you forgot yesterday
I gave you my love to borrow
But just gave it away
You can't expect me to be a friend
I don't expect you to care
I know I said it before
But all of our bridges burnt down

I've wasted my nights
You turned out the lights
Now i'm paralyzed
Still stucked in that time when we called it love
But even the sun sets in paradise



I'm at a payphone trying to call home
All of my change i've spent on you
Where are the times gone baby
It's all wrong, we're at the place we made for two

If happy ever after did exist
I would still be holding you like this
And all those fairytales are full of it
One more stupid love song i'll be safe

Now i'm at a payphone...

[Wiz Khalifa]
Now work that sh-t
I'll be right here spending all this money while you sitting round
Wondering why wasn't you who came out from nothing
Made it from the botton
Now when you see me i'm struting
And all of my cause a way to push up a button
Telling me the chances I blew up or whatever you call it
Switched the number to my phone
So you never can call it
Don't need my name, or my show
You can tell it i'm ballin'
Shish, what a shame coulda got picked
Had a really good game but you missed your last shot
So you talk about who you see at the top
Or what you could've saw
But sad to say it's over for it
Phantom roll out valet open doors
Where's the car way, got what you was looking for
Now ask me who they want
So you can go take that little piece of sh-t with you

I'm at a payphone trying to call home
All of my change i've spent on you
Where are the times gone baby
It's all wrong, we're at the place we made for two

If happy ever after did exist
I would still be holding you like this
And all these fairytales are full of it
One more stupid love song i'll be safe

Now i'm at a payphone...





okeh...., tau lagu ape ni??? kegilaan terbaru syiqah.. dgr je terus jatuh cinta.. haha, Payphone by Maroon5..
tp kalau dgr cover by Tiffany Alvord ngn Jervy Hou lg best rsenye.. love it..!!


Tiffany Alvord

Jervy Hou
>> sumber gambar : fanpage diorg kt fb ^_^



Tuesday, 22 May 2012

My Sassy Girl

mungkin dah lame cter ni, tp syiqoh bru la nengok nye kn.. my sassy girl.. ade org tye ape tu sassy girl, bkak google translate xdpt jwpn.. bkak google search bru tau.. my bizarre girl.., tau kn bizarre tu ape?? bizarre tu mksud die pelik.. klo korang tgk cter ni tau la bizarre die mcm mne..
xnk la olah pjg2 cter ni, sbb mungkin korg semua da tgk cter ni.. kate hantu korea smua kn..running man la..,bigbang la.. mcm2 jns korea ade.. hehe.. apa yg syiqoh nmpk dr cter ni, heroin die kehilangan kekasih yg suddenly passad away, dan telah berjumpe dgn sorg mamat ni (hero).. hero ni jd mangsa die.. tp hero xtau yg heroin ni kecewa yg amat.. sbb heroin x tunjuk pon yg die kecewa...
tp bila dah selalu berjumpe dgn heroin, hero dpt tau yg heroin simpan satu bnde yg sgt berat dlm hati die...he try to cheer up his heroin.. 
semua yg heroin suruh die buat je asal heroin gembira, sweet kn.. tp sedih la cter ni.. last tu bru hero tau kisah sebenar heroin.. tp hero berusaha utk memajukan diri die, so that bile die berjumpe ngn heroin lg.. die dpt penuhi hati heroin..dan dpt buktikan die serba boleh..
heroin berjanji ngn hero yg diorg akn jmpe lps 2 taun, tp heroin xdtg, die dtg setaun kemudian.. sbb die xyakin mampu utk sukakan hero.. tp lastly die sedar yg die kne lupakan jgk kekasih die yg meninggal tu.. finally, perjumpaan diorg sgt x dirancang dan kebetulan yg amat.. huhuhu.. 

yg mne xtgk lg boleh la tgk.. ^_^ .. mula2 mmg xpaham cter die..
tp last tu mmg akn buat korg pikir.. hua3.







Tuesday, 15 May 2012

Dinner Kolej.

6 Mei 2012 bru ni ade dinner kolej kt DECTAR.., tau DECTAR tu ape.? Dewan Canselor Tun Abdul Razak.., alaaa, yg org buat konvo tu, haa, kt situ la..
tema Kolej Ungku Omar merangkap kediaman rasmi syiqoh kt UKM sepanjang tiga tahun ni ialah Back to School.. so, mknenye sume kne pakai baju yg bertemakan back to school tu..
pikir punye pikir selama beberapa minggu.., still xtau nk pakai ape, mcm-mcm dlm kepale ni pikir nk pakai ape nye.. ciap boleh terpikir nk pakai bju sailormoon tu.. haaaa.. amik kau..kahkahkah..
dengan kuasa bulan akan menghukum mu...!!
klo pakai bju sailormoon ni, mmg speechless la orang kt DECTAR mlm tu kn.. xde mknenye nk pakai, pastu pikir nk pakai bju ala-ala korea plak., pastu mcm bdk skolah kt indonesia la.. mmg berangan xpenah habis syiqoh ni..
korea punyer baju sekolah
indonesia punyer baju sekolah
pastu last skali tekad nk pakai baju sekolah sendiri, kain purple yg selalu dirindu-rindu itu.. mmg tekad da ni.., tp yg sedih nye, duk kt umah la baju tu, xkn nk suruh mak pos plak kn. mcm semakin rumit plak procedure nk g dinner tu.. haha..
Maahad Muhammadi Perempuan yang awesome.!!
korang tau last skali syiqoss pakai bju ape.???
tadaaaaaa..
ktorg jd cikgu..!!!
cikgu besar
cikgu seni
cikgu tusyen
cikgu agama(ustazah)
dats my gang.. geng pot pet pot pet.. semua nya bkn kos cikgu pon, xde pon yg fpend.. haha.. our gathering, semua lapan org cukup.! luv u alls..!!



Friday, 11 May 2012

kawen sana sini..

kawen sana sini.. xlama dah nk cuti kn.,cuti skolah, cuti universiti.. cuti cuti dan cuti.. maka ramai la yg buat keputusan utk kawen.. ^_^ .. comel kan..
setiap kali bkak fb mesti ade invitation kawen.. n setiap kali tu lah jgk terkejut sbb org yg x di sangka2 akan mendirikan rumah tangga dlm masa yg terdekat ni..
so, cikah nk kongsi cket sape yg nk kawen ni..

1. yang ni senior kt kolej, abg amir. satu kelab ngn die..

2. ni plak kak fatin, rumet mse form 2 skolah maahad dulu..

3. ni, org sekampong, smpt la satu skolah rendah dulu.hehehe..

4. ni plak tiyah, kwn satu matrik..!! xcaye da nk kawen bdk ni..

5. ni pon sama, kwn kt matrik.. mmg terkejut la.. haha.

6. yang ni abg yg 1st td, dua kali invite.,belah isteri satu, belah die satu..

7. yang ni plg x disangka2., senyap je kn hajar.,tut2 invite majlis kawen...

kesimpulannya.., ramai dah kenalan2 yg dah kawen n bakal mengakhiri zaman bujang msg2.. maka syiqah dgn ini mengucapkan Congratulation To All..!!! semoga kamu semua mendapat keberkatan oleh Allah Ta'ala .., menjadi suami yang soleh dan isteri yang solehah... aminn..
syiqah pon xtau dpt pegi ke x wedding korg semua, sbb takot xde cuti.. minta maaf awal2.. ^_^ ..









Saturday, 5 May 2012

isu semasa 1

isu semasa 1, nape satu? sbb mungkin lps ni akn ade yg kedua, ketiga dan seterusnya.. pagi ni rse mcm kt obersea gitu sbb smlm hujan yg lebat berserta guruh dan kilat sampai boleh rse cahaya kilat tu nk masuk je dlm bilik ni.. tgh tido pom bleh terkejut dgr guruh yg kuat sgt... itulah kekuasaan Allah SWT. Dia mampu buat apa saja dlm sekelip mata.. syukur msh lg diberi oleh Allah untuk bernafas di bumi milikNYA.
ok, isu semasa ni, xde la semasa sgt kn.. haha.. tp lebih kpd apa yg sy perhati atau tgk keadaan sekeliling skrg ni. sy tgk skrg ni..,mcm mne ek nk ckp.. kita sesama Islam, sesama Melayu saling bermusuhan, saling memfitnah sesama sendiri.. org tu kte ini,org ni kte itu.. mcm2 la. disebabkan satu perkara, semua berpecah belah.. sedih sbnrnya sy lihat apa yg berlaku pada kita hari ni..
suka sy utk berkongsi satu cerita masa sy menghadiri satu majlis kt kampung sy. majlis tu majlis makan-makan utk kumpul dana bagi membina sekolah pondok yg terletak jauh dalam hutan (smpai kne pegi ngn hilux). mse sy sampai tu, sy tgk semua tgh duk gotong royong masak, sembelih lembu dan sebagainya..
apa yg membuatkan sy tersentuh ialah bila sy diberitahu oleh ayah sy sndiri yg org penting yg menguruskan mjlis tu terdiri drpd org yg berlainan fahaman. mksd sy fahaman dr segi politik la.. bg mereka, urusan Allah atau tuntutan agama adalah lebih penting dr urusan duniawi.. mereka bekerjasama seperti xde ape yg berlaku seperti  yang berlaku ari ni..
bagaimana kita nk maju, nk dpt redha Allah, klu kita berpecah belah.huhu.. sama-sama lah berfikir sejenak.. ini sekadar pendapat sy shj.. sbg renungan dan pengajaran untuk org seperti sy juga. jika ade yg salah, sy minta maaf.

Wednesday, 25 April 2012

al-kisah nye Mr. Bean...

Assalam..
kisah die mcm ni.., dulu kn blog ciqoh ni trademark die my Mr. Bean yg comel2 tu.. template Mr. Bean... cursor pon nk jgk gambar kete kuning tu..
lps tu, godek punyer godek blog ni, tukar sana tukar sini, buang itu buang ini.. jadilah mcm yg ade skrg ni.. mula2 , xprasan lg.. tetibe mse bkak blog, xbunyi muzik.., then bru prasang yg cursor Mr. Bean pon hilang jgk..adoii... makanya dari tu.., no more trademark Mr. Bean buat maso loni.. dok dang nk ngejasss lg blog yg awesome nih..haha., bzy lajok.., kijo klu bulih wak tubik ke alam nyata ado selori nk kno wak..
hahaha.. crito psl Mr. Bean ni mace la ramai yg bace blog nih kn.. hihihi (prasan ramai org bce xtahan.,wuwuwuwu.) ., tp xpe., yg ptg kte mesti confident ngn diri kte sndiri btol x..?? hehe.. jadi, utk mengembalikan nostagia bersama my Mr. Bean .....

Tadaaaaaa.....


cikuuuuuu... cakkkkk..!


comelkaannn....hihihiihii..

~ ceria-cerialah selalu, moga awet muda ~

[seyes comel bdk ni]


Wednesday, 18 April 2012

cikgu bio mse metrik..


tadaaa...
ni la cikgu bio syiqah yg paling best mse kt metrik dulu.. haha..yg pakai tudung maroon tu cikgu mase PST..
cikgu nizaha.. perghhh... garang U.. kne marah , kne soal n kne ugut je syiqah time tu..haha.. tp best sbb die comell n tegas orang nye..
yg pakai tudung dot dot hitam tu cikgu bio time PDT.. cikgu rosliza ke name nye xclap.. tp die ajar time kuliah je la.. sbb time kelas cikgu maznah yg ajorr..!!! haha,, yg pakai tudung labuh tu.. huhu.. miss2 demn much..

Tuesday, 17 April 2012

balik kampong..

errmmm..,still speechless wei xtau nk tulis ape..
haaa., minggu lps balik kampong..cuti mid sem,perrgghhh,nikmat gler boleh balik.,ape tidak nye,dpt lepaskan stress keje byk kt U.. huhuhu..
tp still xcukup cuti tu., rse cam nk tmbah cuti sndiri je..
tp lumrah hidup kan, klo duk kt umah rse nk balik U plak, rse rindu kt kengkawan..
tp klo duk kt U, stress la, byk keje la itu la ini la..mcm2..
haha, tp bnde tu of kos la kte kne hadapi as a student kan..
enjoy la life kt U ni setakat masa yg masih berbaki..peluang hanya dtg sekali je..hehe.
lps ni nk melangkah di alam pekerjaan plakk...
tu pon klo ade rezeki la.. insyaAllah amin..
ok. tu je. tata. !

Sunday, 1 April 2012

fuhhh...!!! berhabuk.!

fuh fuh fuh....tersembur2 air liur duk tiup habuk, byk btol habuk kn.. sape suh xkemas.. tgk , berhabuk sudah.. haha.. tu la.,org buat blog, ko nk wt gak, pastu mls update.. alamatnye mcm ni la.. setaun skali bru ade entri bru..
xde la smpai setaun, lame ngat tu.. 3 bln.. hehe.. lps tu mula la terkebil2 duk korek idea pikir nk tulis ape.. klo mmg dah xde bakat nk menulis tu mmg kne trime je la kenyataan die cik syiqah ooiii... haha..


Thursday, 12 January 2012

kmns yg ku rindu...

tetibe tingat kat ckgu maznah...cikgu biologi ak mse PDT kt kmns dulu..dulu ak praktikum mh1p1,sblm tu mf1p5(klo xclap)..hehe bdk fizik transfer g bio..kne plak dgn ckgu yg plg dasat skali..haha..ckgu maznah la..smua bdk kt dlm kuliah xsuke die..,including me..die sgt pandang rendah kt ktorg pd mulanya..ye la..ktorg kn PDT..tp when enter her class n listen to her..we all know who is she actually..die buat begitu bersebab..die sengaja buat mcm tu sbb nk suh kte xrse kte ni bdk xpandai..malah kte lg boleh dr dak PST mse tu..tp die mmg garang.,suara die..ya Allah..,Tuhan saja la yg tau...bt she's cute n very caring teacher..she take care all of her student..lagi2 klo ktorg g jmpe die..she backup us when all the teacher pandang rendah kt kami...waaaa..ak rindu ckgu maznah..ak syg gler kt die..my best teacher ever i had..da lme ak x menjengahkan kaki ak di negeri sembilan..ak rindu pilah..rindu nk g gedung harian,upwell,bazar ramadhan kt sne..pastu rindu kt uncle2 n auntie prebet yg sentiasa setia menunggu ktorg bdk kolej time nk outing or balik kampong cuti sem...best gler time tu...rindu zaman PDT n PST..msg2 ade kenangan masing2..pagi rabu berkumpul dulu kt dataran..ade assembly..,nyanyi lagu kmns,lagu negeri sembilan..huhuhu..lps tu xsangka lak yg kt UKM pon nyanyi lagu negeri sembilan...xsia2 dua tahun hafal lagu YG DIPERTUAN BESAR tu..haha..but ape pon..my hometown is the first la kot2 mne pon..hehe..i'll miss kuala pilah,bahau n seremban tempat naik tren balik umah...bukit putus,kem lambaian danau melaka dan jugak sungai kt pilah tu..pe ntah nme die..xingt la plak kn..hahaha.. KMNS jgk lah satu2nya yg boleh buat ak nangis kt dpn2 org tanpa hide2 dah,tanpa segan silu...1st time ak nangis kt dpn org,dpn teacher BI lak tu.,balik bilik nangis dpn rumet lak...adoi.,malu sbnrnye,tp tu lah KMNS..mampu buat smua org nangis kt dlm tu..result punyer psl kn.,he3.kenangan kenangan...ape pon ak rindu sgt kt KMNS,teachersss n for the most i miss is all my fren there..miss u all damn much..!!! mmmmuuuaaahh...! -syiqah sayang kamu-

p/s:ayat tunggang langgang