Monday, 30 May 2011

~selamat ulang tahun kte yg pertama ...

30 Mei...
selamat ulang tahun 'sayang'..hehe..cewwaahhh...
rse akn rugi klo xpost entri ari ni..
sbb ari ni ulang tahun kami yg pertama..
baru setahun jagung kami berdiri..
harap sape yg bce blog sy ni jgn ingt ari ni ulang tahun sape2 ye..
mcm semlm.,sy post 'selamat ulang tahun kte yg pertama' kt fesbuk..
perggh..,rmai la plak kn yg komen..xla ramai,2org je pon..
diorg ingt sy post hepi anniversary plak..
haha..mane ade la..
ari ni besday batch 23 UPSM ktorg adik beradik smua yg 2nd year nk masuk 3rd year ni..

 bkn ulang tahun bersama pakwe or makwe..
xde semua tu..haha..
byk suka dan duka yg kami lalui bersama kt sini..
menimba ilmu..dan byk lg la..
xleh cter byk2..haha..

[van yg mempunyai 1001 memori di dlmnye]

[kete ferra yg hebat,menjelajah 3negeri uoolllsss]

tu je..yg selebihnye ade kt dlm memori yg xkan didelete or format..
biarkan ia terus kekal dlm ingatan smpai ble2..
insyaAllah..

[~ukhuwwah itu indah~]

*************************




Friday, 27 May 2011

::SHoCkED..!!!


26 Mei 2011...
dlm tempoh 3jam..
cukup utk ak ter-Culture Shock..
taukan cultuRe ShocK tu ape??.
dgn kte lainnye KeJuTAN BudAya.
ia akn berlaku ble kte hadapi bnde yg xpenah kte jmpe or hadapi sblm ni n it also dtg scra tibe2..
dlm tempoh 3jam..
cukup utk ak rse ak ni duk dlm dunia lain..
dunia yg xpenah ak tgk sblm ni..
dunia yg sblm ni ak tgk kt tv je..,dlm cter, drama n etc..
dlm tempoh 3jam..
cukup utk ak rse ak tenggelam dlm dunia fesyen yg melampau2...
melayu or non-malay sama je..
xde beza..huhuu..
bkn nk kate ape,tp tulah hakikatnye..
dlm tempoh 3jam juga...
i'm learn something..
yg kte ni same je..darjat kte tinggi ke rendah..
 same je smua..
n i really appreciate it..
thanks a lot..
ur services should be proud n i very proud..!!
dlm tempoh 3jam...
apa yg ak dpt..pentingnye English Education.. :)
pentingnya ilmu itu sendiri..
supaya kte dpt same2 bersaing dlm era global ni..
dlm tempoh xksh la beberapa jam pon...
semoga kite dpt bermusabah diri kte msg2..
apa yg dah kte lakukan pd hari smlm, hari ni mahupun hari2 yg mendatang..
semoga hari ini lbh baik dr hari smlm dan buat yg terbaik utk hari esk..
insyaAllah.amin.

sy tinggalkan anda pd entri kali ni dgn Sabda Nabi SAW...
[Jagalah dirimu baik-baik,
usahakanlah kemuliaannya kerana
engkau dipandang manusia bukan kerana rupa tetapi
kesempurnaan budi dan adab]

p/s::jika ade silap dan salah dlm entri kali ni,minta maaf byk2.
sy tulis berdsrkn apa yg sy nmpak dan sy fikir..         


Monday, 16 May 2011

selamat hari cikgu!!

ahhaa..!! klo ari senin ritu Ari Ibu..,
ari ni Hari Cikgu plak..a.k.a Hari Guru a.k.a Teachers Day..
16 Mei...tarikh di mana semua guru diraikan oleh anak2 muridnyee..
haha..tingat mse skolah rendah dulu...
time hari guru je bg adiah..
lps tu bgtau kt mak.,'mak,nk beli adiah kt ckgu.,esk ade mjlis ari guru kt skolah'..
lps tu mak pon g amik kertas adiah n balut la sabun sebuku....pen sebatang...
esk nye bg kt ckgu..ahaha..setiap taun bnde yg same je bg kt ckgu..
klo bkn sabun,pen...tu je dulu yg mampu bg kt ckgu2..
klo fikir2 balik..,setaun x abih ag rsenye ckgu gne sabun yg ank2 murid bg tu..
huhu..lucu klo ingt2 balik semua tu..memori lame..
penoh bonet kete ngn adiah..,tambah klo ckgu tu jns yg femes kt skolah,lg la kn..
best jadik guru ni..,tiap2 taun mesti dpt adiah..
.......................................................
terima ksh sy ucapkan kpd semua ckgu2 sy yg telah mengajar sy selama ini sehingga jadi diri sy skrg,
mmg byk ilmu yg ckgu telah curahkan kt sy..dr sy berumur 5taun smpai skrg..
rindu nk jmpe ngn semua ckgu2 sy dr skolah ::

PASTI: ckgu zie,ckgu na,ckgu azizah..

SEKOLAH KEBANGSAAN DABONG: ckgu adzlan,ckgu sasliza,ckgu maimun,teacher azizah,ckgu suria,sir mazlan,ckgu rohani,ckgu hafiz,ustz, azizan,teacher zaharyati,ckgu syukri,ustaz dan ustz. dan ramai lg yg telah ajar sy dari darjah satu sampai darjah enam...miss u all so much..

MAAHAD MUHAMMADI PEREMPUAN: ustz. ramlah,miss hally, mudirah,mudir,teacher aziah,ckgu hariza,ckgu azhari,ust mat noor(my warden),ust nik hamdi(my warden),ust ramli(my warden),ust su azhar yg comel,ust muslim yg maintain ensemnya,teacher aida yg very2 gojes,ustz noriah,ustz amnah,ckgu kamariah,ustz. khadijah kun ahmed(ustz. yg paling garang dialam semesta),ustz. nurminah,ust harun,ustz. sakinah,ustz. ruziana,ust. zaini,ust. zuhdi,ckgu rosnani,ust ahmad,ust asni,ust hamzah(warden yg plg di sayangi),ust hanif,ust kadir,ckgu kamaruddin,ustz. khadijah,ust nasir,ust baharuddin,papa Li,ckgu mariam,ckgu aziah(geog),ckgu malik roni, dan mmg tersgt ramai lg yg x tersebut..hu3.
[MMP mmg ramai ckgu2 yg ajar sbb byk mata pelajaran yg belajar stat dr Peralihan smpailah form6]

KMNS: ckgu maziah,ckgu nizaha,ckgu amir,ckgu zaki,ckgu shatri,bini ckgu shatri(lupa nme),mdm salwa,ckgu shahril,ckgu zakiah,ckgu2 fizik,miss tan,ustazah,ckgu2 koko,ckgu2 bio,ckgu2 kimia dan ramai lg..

UKM : dr. muriati, prof. juhana, dr. azizah, pn. faridatul,dr. norleyza, dr. masnizah, pn. zuraidah, prof. khatim, madam hariza, prof. zurina, dr. shereena, pn. fadzilah, en. tarmizi, en. onn azrai, pn. tengku mariam, dr. azizah dan ramai lg...

~tak lupe gak kt tok su hasan dan mok cik rohmoh~
[tok guru ngaji Quran sejak dr surah kecik smpai khatam,terima ksh]

dan yg terakhir dan yg sentiasa bersama kte sejak dr di lahirkan sampai la skrg..
iaitu guru terbaek kte MAK dan ABAH..
yg telah bertungkus lumus membesarkan kite dan mengajar kte erti kehidupan yg sebenarnye...

Syukur Alhamdulillah ya Allah krn telah mengurniakn kpd kami smua guru2 yg xknl erti jemu mengajar kami semua...




Wednesday, 11 May 2011

i got a nightmare!!!


korang nk tau I mimpi ape.??
waaa..soooo takoottt la...
bkn mimpi antoo..,bkn mimpi kne kejar kt anjing..,
mimpi I kawen pon bukan...smua bkn..
haha..
sblm nk cter nightmare yg sooo takoott ni..
i nk bgtau moral of da nightmare ni dlu...

~JANGAN MEROKOK~

simple je kn..
merokok ni bahaya ang tau dok..!
meh nk stori mimpi smlm,mcm ni...
tgn I belah kiri ni jd mcm berlubang...
dlm tu ang tau ada apa????
uweekkkss...seram gler..
xgeli tapi seram + sooo takot..
ade puntung rokok yg masih ade api2 kt ujung tu.,lps tu ade habuk rokok..
n other thing yg seumpama dgnnye lah..
sgt bedeba2 kot mimpi tu....so takooott...

[haa!! mcm ni la lbih kurang!]

mcm pelik kn..,sbb I xisap rokok..
kn selain perokok,org2 berpotensi bsr kne pnyakit yg berkait ngn rokok ni ialah org2 mcm kte la yg terdedah dgn asap rokok dan sgale bagai ni..
i pon pelik + xpaham la actually,nape kt kotak rokok tu.,
die tulis merokok berbahaya,lps tu ade gmbar2 yg so takooottt kt kotak tu..
tp,msh lg jual rokok tu..
konpius2..
lps tu satu lagi..

MEROKOK ADALAH HARAM!!

bce artikel kt bwh ni seminit ye kwn2..

Berikut akan kami kemukakan beberapa fatwa dari para ulama terkemuka tentang hukum rokok : “Merokok hukumnya haram, begitu juga memperdagangkannya. Karena didalamnya terdapat sesuatu yang membahayakan, telah diriwayatkan dalam sebuah hadits :
لاَ ضَرَرَ وَلاَ ضِرَارَ أخرجه الإمام أحمد في المسند ومالك في الموطأ وابن ماجة
“ Tidak (boleh melakukan/menggunakan sesuatu yang) berbahaya atau membahayakan” (Riwayat Ahmad dalam Musnadnya, Malik dan Atturmuzi)

Demikian juga (rokok diharamkan) karena termasuk sesuatu yang buruk (khabaits), sedangkan Allah ta’ala (ketika menerangkan sifat nabi-Nya Shalallahu 'alaihi wassalam) berfirman: “...dia menghalalkan bagi mereka yang baik dan mengharamkan yang buruk“ (Al A’raf : 157)

boleh ngerti ye kwn2 semua..huhu..
yg mne yg da terhisap tu,msh boleh lg diselamatkn lg..insyaAllah..jgn bimbang..hehe..
 satu lg bnde yg sme ngn rokok ni ialah SHISHA..,btol ke eja mcm tu.??.xpasti..
shisha pon sme la ngn rokok jgk..
soo.,phm2 je la jgk ek apa die.. :)

dannnn.....
i nk minta maaf if ade yg terasa ke nk marah ke ape,sbb i post psl rokok ni..
tp sebagai seorg Islam,seorg kwn dan juga hamba Allah yg hidup di atas bumi Allah yg penuh cabaran dan dugaan ni..
adalah wajib setiap dari kte utk saling ingat mengingati sesama kite agar semua nya mendapat keberkatan dan keredhaan daripada Allah SWT..insyaAllah, amin..
dan jika salah btol2kanlah jgk I.



p/s:: tema bahasakan diri kali ni adalah I..sory sbb nmpak mcm geditss cket.. :)






Sunday, 8 May 2011

Selamat Hari Ibu...


8 Mei upenye hari ibu..,sy xtau pon..,sy slalu konpius..,dulu ingtkn 10 Mei..
upenye ari ni.. hihi..
nsb bukak fb,klo x.,xtau ble tarikh sebtol nye ari ibu ni..
ibu,ma,mak,mummy,umi,mek,cik,we dan may be ade lg panggilan2 lain yg seorg anak pnggil kt ibu mereka.
and i just call my mom 'mak' je..
hua2..,mne2 pon boleh.,smua sme je actually..,
yg penting ksh syg kte kt mak kte xkn penah pudar...
merekalah yg telah membesarkan kte smpai jd kte pd ari ni..haha..mcm penin je ayat tu..
paham sndiri je le ek..
kt fb skrg smua pakat post psl ibu.,sy amik satu post ni..

'Setiap manusia yg wujud di muka bumi pastinya dia dikandung dan dilahirkan oleh seorang wanita melainkan Adam a.s. Kemudiannya barulah ia dikendong dan dibelai oleh org lain samaada ibu kandung,ibu angkat,ibu susu dsb.Andai kita hanya ada 1 hari dan satu detik kita berdoa utk ibu,sebenarnya kita alpa bahawa semua detik yg ada dlm 365 hari itu penuh dgn doa ibu utk kita,begitulah murninya kasih ibu duhai anak2ku'


mendlm kn maksud post ni..,
mak kte tiap2 hari mendoakan kebahagian,kesejahteraan n also keselamatan kte..
dan harapnye kte jgk xlekang dr mndoakan keselamatan mereka di dunia dan akhirat..
bkn mak saje,tp utk ayah skali...huhu..

tu je la kot entri kali ni..,smpena hari ibu..
(xtau nk tulis mnde dah ni actually..hehe)

utk mak sy..,wlupon mak meme x baco blog ni..apatah lg fb..
nk kol,segan plak ase..
tp xpe la..biar hati dgn hati yg same2 mengetahuinye..
sy syg mak more than words..
love u very very very much...!
♥ ♥ ♥

Friday, 6 May 2011

kenape Mr. Bean..????



"nape ko letak gmba Mr. Bean kt blog ko??"


ade org tye kt sy mcm tu...haha..
agak2 nape ye sy letak mr. bean?? emmmmm....
mse kecik2 dulu korg penah tgk x cter Mr. Bean ni????
tipu la kn klo korg xpenah tgk..of kos tgk wlu pun kejap.,btol x?..
klo skrg ni.,kte tgk Maharaja Lawak tuk reles kn tensen kte..,
dulu cter Mr. Bean la yg buat kte gelak je tgk cter die..
Mr. Bean ngn teddy bear die yg tersyg tu..comel..
g mana2 mesti terjaga la kebajikan teddy bear die tu,wlpun x idup..haha..


pastu ngn kereta die yg hebat tu..
hahahaa....dasat2..
ingt lg x korang???
pakai baju,gosok gigi dlm kete..gara2 bgn lewat...
kene tindih kete kebal sbb parking xbtol..byk lg sbnrnya klo nk ingt..

Actually sy letak gmbar Mr. Bean tu sbb die ade kisah nye yg tersendiri...
Nak tAu takk????
ahha..!
sbnrnye mcm ni..,dulu mse zmn mude mudi dlu...
mse kt skolah..,kwn2 slalu ckp..:
"eh eh muke cikah ni mcm Mr. Bean la"
rmai gak yg ckp mcm tu..,
sy mcm pelik la kn..,sme tang mne la mcm Mr. Bean ni??
lps tu sy buat biase je la kn...terime je la kn..hehe.
lps tu msk la Mtrik plak...KMNS yg sgt dirindui itu..
ade jgk kwn2 yg bgtau bnde yg same...
lagi la pelik kn...
pastu fikir2 balik...ade la kot same nye...tang mata or idung la kot..
hahaha...lucu la ase..
mcm2 btol diorg ni..
tp sy xksh pon..,sbb klo xclap..Mr. Bean ni Professor kan2????
Prof. Rowan Atkinson uollsss....
da la stdy kt Oxford University
klo dpt jd mcm die pon jadik la...
da la lawak..,bijak lak tu...
I likesss....
suke sgt.!!
dats all...

Tata..!!!








Thursday, 5 May 2011

1st of all...



Bismillahirrahmanirrahim..
wah...terbuat sudahh blog...haha..
hi..!! im cikah...im new here.
sila beri tnjuk ajar..,follow2 ker ape ke..buat la apa yg sepatutnye ek..
sy xreti sbnrnye berblog ni...lagi2 bab2 karang ayat2 ni..waaaa..mmg fail..,
ayat tu mmg tunggang la..smua bnde campur..BI BM... ade smua la...haha.



tujuan buat blog ceritacikah ni sbb nye ialah ~

* utk isi mse lapang 
(mentang2 la wt shrt sem kn)
* pastu nk kongsi cter2 ke ape ke...
* satu lagi is.. kte kne gne la jgk kn kemudahan2 IT mcm ni..
nnti klo ade yg baru or latest, xla terhuyung hayang nk blaja....
at least da reti ckit..haha BTOL TAK??
* and.... da last is.. nk la rse jgk mcm mne feel org berblog ni...
smpai ade yg bleh jana duit from berblog ni..
(mmg mata duitan sungguh cikah)