Wednesday, 11 May 2011

i got a nightmare!!!


korang nk tau I mimpi ape.??
waaa..soooo takoottt la...
bkn mimpi antoo..,bkn mimpi kne kejar kt anjing..,
mimpi I kawen pon bukan...smua bkn..
haha..
sblm nk cter nightmare yg sooo takoott ni..
i nk bgtau moral of da nightmare ni dlu...

~JANGAN MEROKOK~

simple je kn..
merokok ni bahaya ang tau dok..!
meh nk stori mimpi smlm,mcm ni...
tgn I belah kiri ni jd mcm berlubang...
dlm tu ang tau ada apa????
uweekkkss...seram gler..
xgeli tapi seram + sooo takot..
ade puntung rokok yg masih ade api2 kt ujung tu.,lps tu ade habuk rokok..
n other thing yg seumpama dgnnye lah..
sgt bedeba2 kot mimpi tu....so takooott...

[haa!! mcm ni la lbih kurang!]

mcm pelik kn..,sbb I xisap rokok..
kn selain perokok,org2 berpotensi bsr kne pnyakit yg berkait ngn rokok ni ialah org2 mcm kte la yg terdedah dgn asap rokok dan sgale bagai ni..
i pon pelik + xpaham la actually,nape kt kotak rokok tu.,
die tulis merokok berbahaya,lps tu ade gmbar2 yg so takooottt kt kotak tu..
tp,msh lg jual rokok tu..
konpius2..
lps tu satu lagi..

MEROKOK ADALAH HARAM!!

bce artikel kt bwh ni seminit ye kwn2..

Berikut akan kami kemukakan beberapa fatwa dari para ulama terkemuka tentang hukum rokok : “Merokok hukumnya haram, begitu juga memperdagangkannya. Karena didalamnya terdapat sesuatu yang membahayakan, telah diriwayatkan dalam sebuah hadits :
لاَ ضَرَرَ وَلاَ ضِرَارَ أخرجه الإمام أحمد في المسند ومالك في الموطأ وابن ماجة
“ Tidak (boleh melakukan/menggunakan sesuatu yang) berbahaya atau membahayakan” (Riwayat Ahmad dalam Musnadnya, Malik dan Atturmuzi)

Demikian juga (rokok diharamkan) karena termasuk sesuatu yang buruk (khabaits), sedangkan Allah ta’ala (ketika menerangkan sifat nabi-Nya Shalallahu 'alaihi wassalam) berfirman: “...dia menghalalkan bagi mereka yang baik dan mengharamkan yang buruk“ (Al A’raf : 157)

boleh ngerti ye kwn2 semua..huhu..
yg mne yg da terhisap tu,msh boleh lg diselamatkn lg..insyaAllah..jgn bimbang..hehe..
 satu lg bnde yg sme ngn rokok ni ialah SHISHA..,btol ke eja mcm tu.??.xpasti..
shisha pon sme la ngn rokok jgk..
soo.,phm2 je la jgk ek apa die.. :)

dannnn.....
i nk minta maaf if ade yg terasa ke nk marah ke ape,sbb i post psl rokok ni..
tp sebagai seorg Islam,seorg kwn dan juga hamba Allah yg hidup di atas bumi Allah yg penuh cabaran dan dugaan ni..
adalah wajib setiap dari kte utk saling ingat mengingati sesama kite agar semua nya mendapat keberkatan dan keredhaan daripada Allah SWT..insyaAllah, amin..
dan jika salah btol2kanlah jgk I.



p/s:: tema bahasakan diri kali ni adalah I..sory sbb nmpak mcm geditss cket.. :)






No comments: